Corruptie in de Oekraïne, Nieuwsuur.

Corruptie in de Oekraïne, Nieuwsuur.

Twee jaar geleden was ik met verslaggever Rudy Bouma in de Oekraïne. We maakten toen een item over corruptie in dit land en over de maatregelen die getroffen werden om deze corruptie tegen te gaan.

We zijn nu twee jaar verder. Rudy en ik zijn terug gegaan naar de Oekraïne en we spraken met het hoofd van de anti corruptie eenheid die ons vertelde dat er wel veel ontdekt wordt aan fraude maar dat er uiteindelijk heel weinig gestraft wordt. Een doorn in het oog van deze man die leiding geeft aan de anti corruptie eenheid.

Een grote vis is Roman Nazirov, het hoofd van de Belastingdienst. Hij wordt, samen met een parlementslid, verdacht van het verduisteren van zo’n 60 miljoen euro. Zijn vrouw betaalde grif de borgtocht van 3 miljoen euro. Nazirov moest vorige week nog voorkomen, maar hij traineert zijn aanklacht door te eisen dat de bijna 800 pagina’s tellende aanklacht integraal wordt voorgelezen. Omdat er maar eens per maand een hoorzitting van een uur is, kan dit zo’n twee jaar duren.

Een andere opvallende zaak is die van parlementariër Borislav Rozenblat. Hij wordt verdacht van het aannemen van bijna 300.000 dollar aan steekpenningen. Een geheim agent deed zich tegen hem voor als vertegenwoordiger van een bedrijf uit het Midden-Oosten dat amberstenen wilde delven in Oekraïne.

Ze voerde ruim een half jaar gesprekken met de politicus en legde die vast met een verborgen camera. Op de opnamen is te zien hoe de politicus grote sommen geld vraagt voor het beïnvloeden van wetgeving, het omkopen van ambtenaren en het leveren van illegaal gedolven amber.

Toen ik de laatste dag alleen terug reed naar het vliegveld, en een afslag miste, reed ik in de huurauto door de buitenwijken van Kiev. Wat een armoede zie je dan. Lege onbestrate vlaktes met daarop van die oostblok flats. Op straat veel mensen die wat waren proberen te verkopen om zo in hun levensonderhoud te voorzien. En dit was dan nog een buitenwijk van Kiev, kan je nagaan hoe armoedig het is als je verder het land intrekt. De Oekraïne, een land waar ik niet erg vrolijk van wordt maar dat wel wel indrukwekkend is om te zien!

 

Kijken dus, vanavond in Nieuwsuur.

 


Niet gecategoriseerd
Reacties zijn gesloten.