Een zuid Koreaans eiland op een steenworp afstand van Noord Korea.

Een zuid Koreaans eiland op een steenworp afstand van Noord Korea.

Over een paar dagen zitten Donald Trump en Kim Jong-un dan toch tegenover elkaar in Singapore. Nergens zijn de verwachtingen over de top hoger dan op het Zuid-Koreaanse Yeonpyeongdo. Het eiland werd acht jaar geleden nog vanuit Noord-Korea beschoten met raketten.

Onderweg naar het Zuid-Koreaanse Yeonpyeongdo.

Er wonen weinig mensen op dit eiland en ze leven bijna allemaal van de visserij. Als Gert Jan en ik met de hoge snelheidsboot, na een reis van ruim twee uur, op het eiland aankomen, dan ruik je het meteen. Vis, vis en nog eens vis.

Op de boot zaten bewoners, een paar Koreaanse toeristen maar ook een peloton soldaten. Want op Yeonpyeongdo wonen vooral veel militairen. Het eiland werd acht jaar geleden aangevallen door de Noord Koreanen en er werd natuurlijk meteen teruggeschoten. De getroffen gebouwen zijn in dezelfde staat als direct na de aanval. Er is wel een mooi afdakje overheen gezet zodat de regen de puinhopen met rust laat en iedereen goed kan bekijken wat de Noord Koreanen hebben aangericht.

Chinese schepen op de grens van noord en zuid Korea.

Als je over het eiland wandelt of rijdt dan valt het niet direct op. Maar als je beter kijkt dan zit er in ieder heuveltje een bunker en staan er in ieder dal militaire complexen en veel artillerie. Het eiland is vergeven van de militairen.

Fantastisch eten in dit land.

Het is bijzonder om te zien hoe makkelijk de bevolking met deze militaire aanwezigheid omgaat. Het is net zoals bij ons, wij leven onder de zeespiegel maar zijn aan het idee gewend. In zuid Korea hetzelfde. Seoul en Yeonpyeongdo liggen vlakbij Noord Korea waarmee ze officieel in oorlog zijn en dus is er continue een militaire dreiging waar buitenstaanders bang voor zijn maar waar de bevolking helemaal aan gewend is. In Seoul lachen ze erom maar op dit eiland ervaart de bevolking dagelijks de spanning.

Seoul

Bekijk de repo hier.


Niet gecategoriseerd
Reacties zijn gesloten.