Nazidesign!

Nazidesign!

Vorige jaar oktober ben ik met Jan van Loenen, verslaggever Nieuwsuur, Timo de Rijk, directeur van het Design Museum Den Bosch en Almar Seinen, Nazi deskundige, naar München geweest om daar in archieven op zoek te gaan naar design uit de Nazitijd.

In München, de toenmalige hoofdstad van het Derde Rijk, daalden wij af in depots waar zelden iemand komt. De stukken die daar liggen opgeslagen krijgt het publiek nooit te zien, omdat het in Duitsland te gevoelig ligt. Zo’n tentoonstelling zouden de Duitsers dus zelf ook niet snel maken.

Timo de Rijk kijkt mijn beelden terug.

In het Haus der Kunst is na de oorlog heel veel, wat met de nazi’s te maken had, overhaast in de kelders van het gebouw neergeplempt om er maar van af te zijn. Schilderijen, bordjes, tafels met Nazi symbolen, je kan het zo gek niet bedenken. Deur dicht en weg is het, dachten ze waarschijnlijk. Timo en Almar trokken die deuren weer open. Geweldig indrukwekkend om te zien wat je dan tegenkomt en bovendien erg leuk om te filmen.

Op dezelfde dag waren we in een archief waar het vol stond met kasten met boeken en kranten uit de jaren 40. Niet alleen in het Duits, maar ook Nederlandse kranten. De telegraaf die berichtte over wel of geen oorlog, maar ook boeken waarin beschreven werd wat voor soort joden er allemaal zijn en hoe je ze herkent.

De Telegraaf vlak voor de oorlog begon.

Een paar uur later waren we op een plek waar ze honderden posters en affiches hadden liggen uit de Nazitijd. In nieuwstaat. Ze dachten er goed over na hoe ze hun boodschappen brachten. Die boodschappen daar gaat het hier niet om maar wel over hoé ze de boodschappen brachten en daar hadden ze heel goed over nagedacht!!!

Jan en ik zijn een paar dagen geleden naar het designmuseum in Den Bosch geweest waar ze de definitieve tentoonstelling aan het inrichten waren. Ik ga bijna nooit privé terug naar een tentoonstelling waar ik voor mijn werk ben geweest maar dat ben ik dit keer wel van plan. Heel bijzonder om te zien en ik raad iedereen aan om te gaan kijken.

Na een dag speuren wordt er geproost.

Zie het item hier terug.


Niet gecategoriseerd
Reacties zijn gesloten.