Zorgverleners zijn het zat om zelf tolken te betalen, Nieuwsuur

Zorgverleners zijn het zat om zelf tolken te betalen, Nieuwsuur

Mensen met een verblijfsvergunning, zoals bijvoorbeeld erkende vluchtelingen, spreken vaak nog geen Nederlands, maar moeten soms toch naar de dokter of tandarts. Eerder kreeg de hulpverlener dan een vergoeding voor de inzet van een tolk. Maar op die regelingen is fors bezuinigd en dat leidt nu tot problemen, zeggen hulpverleners.

Het is een lastig onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. Nog voordat het item is uitgezonden reageren er al honderden mensen op facebook.

Stel. De dijken breken, je huis staat onder water, je hebt geen cent te makken, je vlucht naar Frankrijk, je bent zwanger en spreekt geen Frans. Dan ga je daar naar een verloskundige en die is gratis maar een tolk moet je zelf regelen of betalen. Een lastig verhaal, maar een vergelijkbaar verhaal als dat het meisje heeft dat we tegenkwamen bij de verloskundige. Haar land en huis zijn verwoest en ze is net gevlucht naar Nederland of dat aardige oude Turkse mannetje die pijn aan zijn piemel heeft. Hij woont hier al 15  jaar maar heeft nooit Nederlands geleerd omdat ie het “gewoon niet kan onthouden”. Moet hij nou zijn kleindochter meenemen zodat zij kan vertellen aan de dokter waar hij pijn heeft of moet de belastingbetaler opdraaien voor de kosten van een tolk. Allemaal lastige vragen…


Niet gecategoriseerd
Reacties zijn gesloten.