“De 11 StedenTocht organisatie een jaar lang gevolgd.”

“De 11 StedenTocht organisatie een jaar lang gevolgd.”

Documentaire: “Altijd klaar voor de Tocht”.

“Hoi Dennis, ik wil een jaar lang de organisatoren van de 11 StedenTocht gaan volgen voor een groot item voor Nieuwsuur. Misschien wordt het zelfs wel een documentaire. Het gaat om de voorbereidingen midden in de zomer van rayonhoofden, bestuursleden en anderen. Want de 11 StedenTocht wordt ieder jaar weer, het hele jaar door, voorbereid door een grote groep mensen. Wil jij dat draaien?”, vroeg Hans Kema mij een jaar geleden.

Finish op de Bonkefaert met Hans.

Toen Hans mij die vraag stelde, bedacht ik direct dat het mij zo goed als onmogelijk leek dat er ooit nog zo’n Tocht zou komen. Het wordt ieder jaar warmer en daar komt bij dat er al heel lang geen 11 StedenTocht meer is geweest. Het leuke is dat ik daar nu, een jaar later, anders over denk. Dat komt omdat ik het afgelopen jaar flink wat dagen ben opgetrokken met mensen die wél geloven in nog een nieuwe 11 StedenTocht.

Haventje bij het Slotermeer, januari 2019.

In het afgelopen jaar ben ik een stuk meer te weten gekomen over het klimaat. We zijn langs geweest bij het KNMI en ik heb kennis gemaakt met “De Pluim”, die tot op dat moment onbekend voor mij was. Als je je bezig houdt met de 11 StedenTocht dan kijk je als het wat kouder wordt dagelijks naar deze pluim. Het is een lange termijn voorspelling voor onder andere de temperatuur. Als de pluim de goede kant op buigt dan kunnen de ijsmeester na overleg met het KNMI, het waterschap en de friesche ijsbond de gemalen laten stil zetten zodat de ijsgroei sneller gaat.

De Pluim – KNMI

Het is tegenwoordig warmer en het weer is grilliger dan vroeger. Er zijn meer extremen en van die extremen daar moeten de organisatie het van hebben. Tien dagen flinke vorst en de Tocht kan er zijn. Deze vorst komt met een noord-oostenwind uit de richting van Rusland. Daar zit de extreme kou en het is dus een kwestie van de temperatuur daar in de gaten houden en wachten op die noord-oosten wind.

Onderweg met rayonhoofd Balk en Hans op het Slotermeer. Zomer 2018

Je kan het zelf niet verzinnen wat er allemaal moet worden voorbereid. Je moet het zelf meemaken of de docu kijken die Hans en ik hebben gemaakt. Hans legde het mij een jaar geleden ongeveer zo uit.
“Die rayonhoofden zijn het hele jaar door bezig met het in stand houden van kluuntrappen, het werven van vrijwilligers, het checken of er in vergunningen voor nieuwe bruggen wel rekening voldoende wordt gehouden met de Tocht en er zijn natuurlijk portofoon-oefeningen”. Ik heb het allemaal meegemaakt en nog veel meer!

Uitgezonden op:
-donderdag 7 februari 22.00 uur NPO 2, Nieuwsuur
-vrijdag 8 februari 19.45 uur NPO 2, NTR Docu: “Altijd klaar voor de Tocht”.


Niet gecategoriseerd
Reacties zijn gesloten.