Boeren en jagers verzetten zich tegen de komst van de wolf, Nieuwsuur

Boeren en jagers verzetten zich tegen de komst van de wolf, Nieuwsuur

Eindelijk weer eens met Jan Eikelboom op pad. In het verleden was het meestal Teheran dat we bezochten, maar tegenwoordig blijft Jan wat dichterbij huis. En dus op zoek naar de wolf, want die wordt de laatste tijd regelmatig gesignaleerd in ons land.

Wolven zie en hoor ik meestal in Artis, dat ze nu ook in Nederland rond lopen klinkt best spannend. De boswachter waarmee we op pad zijn geweest in het oosten van het land is enthousiast. Wolven zijn natuurbeesten en dat ze nu vanuit Duitsland onze kant opkomen daar is ze blij mee! Er wordt aan de hand van “drol-vondsten” precies bij gehouden hoe de wolven zich voortbewegen door Nederland.

Wolven trekken door het land op zoek naar een plek om zich te vestigen. Tijdens deze reis laten ze naast drollen ook dood vee achter. Want ook een wolf moet eten. Dus als hij tijdens zijn trek een schaap ziet lopen dan neemt ie zo’n schaap te grazen. Normaal gesproken zou de rest van zo’n kudde schapen snel wegrennen voor de boze wolf maar dat is in Nederland best lastig. Schapen staan op een weiland met een hek of slootjes eromheen. Dus de schapen kunnen niet weg. In de vrije natuur zou het niet gebeuren maar op een weiland wel. De wolf pakt een tweede, derde en vierde schaap en bijt er uiteindelijk meer dan dertig dood. Het gevolg is natuurlijk een boze boer. “Doodschieten die wolven!”

Is dit nou de schuld van de wolf of niet. Honden zijn eigenlijk nog veel erger, want er zijn duizenden en duizenden schapen die per jaar sterven door loslopende honden. Die honden schieten we niet af, daar is ook geen discussie over want de verzekering van het baasje van de hond vergoed ruimschoots de geleden schade.

Een hoop dilemma’s dus met het verschijnen van tot nu toe drie wolven. Het was weer fijn werken met Jan!!!


Niet gecategoriseerd
Reacties zijn gesloten.